Az algákat egyesek a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Egyszerű felépítésű, vízben élő növények. Több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a legtöbb táplálékfajta, ezért az utóbbi időben a tengeri hínárhoz hasonlóan egyre gyakrabban használják őket természetes táplálék-kiegészítőként. Magas a fehérje, az A-, B-, .
(Maius domestica): ősi kultúrnövény. Hazája Európa és Kis-Ázsia. Számos fajtáját termesztik. Már az ókori rómaiak is előszeretettel fogyasztották, az egyik legértékesebb gyümölcs. Gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint, cserzőanyagot, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamint és a héja béta-karotint tartalmaz. Az .
(Aloe barbadensis): a liliomfélék családjába tartozó növény. Főleg a száraz, meleg vidékeken honos: Afrika, Dél-Amerika, Kalifornia, de termesztik Japánban, a Karib-tengeri és a mediterrán térségben is. A szöveteiben található szagtalan, tiszta kocsonyás anyagot ősidők óta dokumentáltan használják gyógyszerként (i.e. 1500-ban már feljegyezéseket írtak róla). .