Jázmin

Jázmin

(Jasminum officinale): Ázsiából, a Himalájából származó növény, ma elsősorban Kínában, Indában és Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén termesztik. Illóolaja értékes, az olajok királynőjének tartják, virágaiból állítják elő. A növény illóolaj-tartalma 0,1 %. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, menstruációs zavarok esetén eredményesen alkalmazható, oldja a szorongást, nyugtató hatású, ezenkívül frigiditás és impotencia kezelésére is használták. A kozmetikai ipar gyakran használja illatszerek, parfümök, szappanok, tusfürdők gyártása során.