Fokhagyma
(Allium sativum): Közép-Ázsiából származó, jellegzetes ízű és illatú, már az antik világban is nagy becsben tartott (elsősorban, mint konyhafűszer) növény, mely étvágygerjesztő, erősíti a gyomrot, képes megszüntetni a felfúvódást, és csillapítja a görcsöket.
Gyógyszerként is alkalmazták és alkalmazzák ma is bélfertőtlenítő, féreghajtó, antibakteriális, valamint nyákoldó hatása miatt. Lipid csökkentő, véralvadásgátló, és alacsony vérrögoldó képessége miatt a magas vérzsír–szint elleni diétáknál, és az időskorban jelentkező érrendszeri elváltozások megelőzésére is alkalmazható. Peptidtartalma miatt enyhe vérnyomáscsökkentő hatását is leírták.
Napjainkban a kísérletek nagy része a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák elleni hatását vizsgálja.
Kórokozók – vírusok, baktériumok és gombák – ellen is gyakran hatásosnak bizonyul. A fokhagymában lévő allicin gátolja azokat az enzimeket, amelyek segítségével ezek az organizmusok megtámadják és károsítják a szöveteket.
Általánosan javallt:
- koleszterinszint csökkentésére
- vérrögképződés megelőzésére
- fertőzések ellen
- az immunitás fokozására
- egyes rákfélék esetleges megelőzésére
- a vérnyomás enyhe csökkentésére
- gombás fertőzések megszüntetésére