Ashwagandha

AshwagandhaAz ashwagandha (indiai ginzeng, álombogyó néven is ismert) egy Délkelet-Ázsiából származó gyógynövény, mely a gyömbérek családjába tartozik.Az alternatív gyógyászatban már régóta előszeretettel használják különféle egészségügyi területeken. A növény az emberi egészségre megannyi különböző vonatkozásban pozitív hatást fejt ki.

Ezek az Ashwagandha növény pozitív egészségügyi hatásai:

  •  Csökkenti a szorongást

Egy tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha hasonló hatású, mint a szorongásgátló gyógyszerek, mint például a lorazepám, csak éppen mellékhatások nélkül. Ebben a tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy a gyógynövény hatékonyan csökkentette a szorongás klinikai agyi markereit, ezáltal jobb alternatíva lehet a gyógyszeres kezelés helyett.

  • Gyulladásgátló és antioxidáns hatású

A stresszhelyzetben élők fokozattan ki vannak téve a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz negatív hatásainak. Az ashwagandha védi a sejteket azáltal, hogy megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák a sejteket.

  • Fokozza az immunitást, támogatja az immunrendszert

A túl sok stressz fizikai tünetté alakulhat, mint például a szélsőséges fáradtság, a megfázás és az influenza. A kutatások kimutatták, hogy az ashwagandha növeli a fehérvérsejtek számát, ami a test első védelmi vonala a betolakodókkal szemben. Ezenkívül ellazítja az idegrendszert és segíti az új idegek felépítését. A stressz és a kortizol hozzájárul az inzulinrezisztencia és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásához. Az ashwagandha anti-stressz és kortizolcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

  • Enyhíti a pajzsmirigy-megbetegedések tüneteit

A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő emberek számára előnyös lehet az ashwagandha szedése. Ebben az állapotban a pajzsmirigy nem termel elegendő anyagcserét szabályozó hormont. Úgy tűnik, hogy ez a gyógynövény növeli a pajzsmirigyhormonok termelődését, és normalizálja azt a pajzsmirigy-betegekben.

  • Az ashwagandha csökkenti a vércukorszintet

Az ashwagandha antidiabetikus hatásait több tanulmány is vizsgálta már. Ez azért lehetséges, mert fenolos vegyületeket, köztük a flavonoidokat tartalmaz. A kutatások azt mutatják, hogy a flavonoidok hipoglikémiás aktivitással rendelkeznek, és egy rágcsálókkal foglalkozó vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az ashwagandha kivonatok elősegítették a diabéteszes patkányok vércukorszintjének normalizálását.

  • Javítja a szexuális funkciókat és a termékenységet

Az ajurvédikus gyógyászatban az ashwagandhát természetes afrodiziákumként használják, amely segíthet a szexuális rendellenességek leküzdésében. Arra is használják, hogy növeljék a tesztoszteron szintet és javítsák a férfiak termékenységét.