A legtöbbet vizsgált növényi gyógyszer
A kurkuma hatóanyagáról, a kurkuminról megállapították, hogy máig a tudományosan legtöbbet vizsgált hatóanyag. A második helyre szorította le a rezveratrolt, a hatóanyagot, ami a vörösbor gyógyhatásáért felelős és harmadik helyre a bioflavonoidokat, Szent-Györgyi kedvenc hatóanyagait. Mit tud ez a növényi gyógyszer?
A sárga virágú kurkuma növény más néven sárga gyömbérgyökér a gyömbérfélék családjába tartozik. Kínában, Indonéziában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerű szárát porrá zúzzák össze. A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin, amelyről bebizonyították, hogy számos betegség esetén jó hatással alkalmazható.
A kurkuma egy növényi gyógyszer már több ezer éve
A kurkumát több ezer éve alkalmazzák az indiai és kínai gyógyászatban, a szélszorulástól a menstruációs zavarokig sokféle panaszt kezelnek vele. Napjainkban antioxidáns és gyulladásgátló hatása miatt nőtt meg az érdeklődés iránta.
Antioxidáns hatású
A kurkuma antioxidáns hatása majdnem megegyezik a C- és E-vitaminéval. Ez azt jelenti, hogy véd a szabadgyök-molekulák ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak. A kurkuma, különösen a benne lévő kurkumin, gyulladásgátló hatású, külsőleg és belsőleg használva egyaránt. Laboratóriumi vizsgálatok alapján jelentős a rákellenes hatása is, valamint állatkísérletek eredményei szerint csökkenti a koleszterinszintet.
- A kurkuma szájon át szedve elsődleges hatását azáltal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását, valamint segítheti a gyógyulás folyamatát.
- Kutatók szerint a kurkuma nem csak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de meg is állíthatja a betegség előrehaladását, illetve fokozza a szervezet saját antioxidáns védelmét is.
- Koleszterinszint-csökkentő, és a vérlemezkék összecsapódását így a vér alvadását gátló tulajdonságainak köszönhetően az érelmeszesedés kezelésére is alkalmas, még kisebb adagokban is.
- A szélszorulás kialakulásának megakadályozásában, illetve enyhítésében játszott szerepe miatt jó hatással van az emésztési rendszerre és meggátolhatja a bélgörcs kialakulását.
- Újabb kutatások szerint a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin, antidepresszáns hatású.
- A kurkuma fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre.
Egy klinikai vizsgálatban reumatoid arthritises betegeknek naponta 1200mg kurkumint adtak. Az eredményeket összevetették egy másik csoportéval, melynek tagjai hagyományosan napi 300mg fenilbutazont (fájdalomcsillapító gyógyszer) kaptak. Mindkét csoportnál hasonló mértékben javult a járás, enyhült az ízületek merevsége és a duzzanata, ám – a fenilbutazonnal ellentétben – a kurkumin esetében a helyes adagok semmiféle mellékhatást nem okoztak.
Étrend-kiegészítőként több módon is felhasználható. Az íze remekül harmonizál a magyar konyhával és ha húsételeket készít, egyszerűen belehajíthat pár kapszulát az ételbe. Azokon a napokon pedig, amikor nem főz olyat, ami kurkumát igényelne, egyszerűen kapjon be pár kapszulával és tegye részévé a kiegyensúlyozott étrendjének!
Termékeinket keresse kedvenc vitamin üzletében, bioboltjában, vagy patikájában.
Sokan azon ok miatt nem eszik meg a kurkuma kapszulát, tablettát, mert kesernyés íze van.
Hát nem kívánságműsor az íze! De ez lényegében gyógyszer,
Mikor volt a gyógyszer finom?
De lehet ezen változtatni hogy egészen finom íze legyen.
Én megveszem a háztartási célokra fűszerként kapható őrölt kurkuma port és még összekeverem őrölt porszerű fahéjjal, és őrölt szegfűszeggel is.
Az így összekevert por 2/4 rész kurkuma por, 1/4 rész őrölt fahéj, 1/4 rész őrölt szegfűszeg.
Belerakom az így összekevert port e kisebb födeles befőttes üvegbe.
A menyiségtől függően teszek hozzá, kb. 300 – 500 mg. L aszkorbin savat, vagyis C vitamint és utána leöntöm virágmézzel.
Alaposan összeverem az üvegben a por keveréket mézzel és megkóstolás után födéllel lezárva hűvös helyre félreteszem.
Naponta legalább 1 evőkanállal célszerű bevenni belőle, és finom teát inni hozzá..
Nem elég az első nap után várni a csodát, használ ugyan már az első dag is, de igazán a rendszeres fogyasztása után érezhető a fájdalomcsillapító, gyulladás csökkentő hatása.
Íze a méztől, fahéjtól C vitamintól nem keserű, sőt egészen finom.