Immunerősítés természetesen
A brokkoli jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Az immunerősítő és rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, mivel néhány éve sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen felelős ezekért a pozitív hatásokért. Immunerősítés és rákmegelőzés brokkolival?
Az egyik legegészségesebb étel
Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyag-összetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag.
Jelentős mértékben tartalmaz: A-vitamint, thiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), B6-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, folsavat, K-vitamint, pantoténsavat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, cinket és egyebeket. A közelmúltban egy új tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a brokkoli szerepet játszhat az idősebb korban tapasztalható immungyengeség leküzdésében.
Immunerősítés brokkolival? Hogyan?
A tanulmány kimutatta, hogy van egy hatóanyag a brokkoliban, név szerint a sulforaphane. Ez aktivál néhány olyan enzimet a szervezetben, amiknek erős antioxidáns tulajdonságuk van. Emiatt eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel. A szabad gyökök olyan kémiailag instabil molekulák, amik károsítják azokat a sejteket, amikkel kapcsolatban kerülnek és emiatt elsődleges szerepük van az öregedési folyamatokban és az ezzel együtt járó krónikus betegségek kifejlődésében.
A kutatást vezető Dr. Andre Nel azt mondta: “az oxidatív stresszel szembeni védekező képességünk fogja meghatározni az öregedésünk gyorsaságát, valamint azt, hogy ez az öregedés miként fog megtörténni. Kutatásunk kimutatta, hogy a brokkoliban található vegyület több módon is fokozza az antioxidánsok elleni immunharcot és lassítja ennek öregedéssel arányos hanyatlását.”
Mik az eredmények?
A Los-Angeles-i egyetem kutatói öreg egereknek adtak brokkoliból kinyert sulforaphane-t, és ezzel megállították és visszafordították a csökkenő sejtszintű immunfunkcióikat. Hasonló eredményre jutottak akkor, amikor immunsejteket távolítottak el az egerekből, majd kezelték őket sulforaphane-al, és ezután visszaültették a sejteket az egerekbe. Hyon Jeen kutató, aki elsőnek publikálta az eredményt kijelentette, hogy “Úgy találtuk, hogy a sulforaphane-al kezelt öreg egerek immunválasza felfejlődött az egészséges, fiatal egerek szintjére.” Dr. Andre Nel azt mondta, hogy a következő lépés lehet az eredmények embereken történő ellenőrzése. Addig azt ajánlja, hogy mindenki tegyen brokkolit a napi étrendjébe.
Azok a szülők, akik természetes és veszélytelen megoldásokat keresnek gyermeküknek immunerősítés céljából, inkább brokkolival etessék őket, mint védőoltásokkal. Ugyanis nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy egy nagy tál brokkoli krém levestől még egyetlen gyermek sem bénult le, vagy lett autista.
Azoknak, akik nem szeretik a brokkolit, létezik kapszulázott étrend-kiegészítő formájában is. Van, ami kimondottan a sulforaphane-ra van standardizálva és a nyers brokkolinál jóval többet tartalmaz ebből a hatóanyagból.