A D-vitamin segít a fogyókúrában
A Minnesota Egyetemen végzett tanulmány szerint a túlsúllyal bajlódó embereknek D-vitamin segít a fogyásban. Dr. Shalamar Sibley, a kutatást vezető orvos 38 elhízott embert vont bele a kísérletbe, ami elsősorban diétából állt, illetve D-vitamin szint növelésből.
Csökkentett kalóriabevitelű diéta esetén a D-vitamin fogyasztása hozzájárult a súlycsökkenéshez azokkal szemben, akik nem szedtek d-vitamin kiegészítést.
D-vitamin hiány
Az emberek nagy része hiányt szenved d-vitaminból, mivel idejének nagy részét irodákban, autóban, lakásban, vagy zárt helyen tölti. Ez a csökkent d-vitamin szint összefüggésbe hozható számos súlyos betegség kialakulásával. A rák, a cukorbetegség, és egyes szívbetegségek kialakulása hosszú távú d-vitamin hiány következtében nagyobb valószínűséggel következik be, mint egészséges szint esetén.
A D-vitamin segít a fogyásban, a hiánya pedig elhízáshoz vezet?
A kutatók a felmérés során nem vizsgálták, hogy a d-vitamin szint csökkenése vezet az elhízáshoz, vagy az elhízás a d-vitamin szint csökkenéséhez. Elmondásuk szerint ezt további vizsgálatoknak kell majd igazolnia.
Közismert viszont az összefüggés a d-vitamin hiánya és az ételekben található kalcium hasznosulás közt. D-vitamin hiányában a kalcium felszívódása csökken. A csökkenő kalcium legtöbbször a szintáz enzim szintjének megnövekedéséhez vezet. Ez az enzim konvertálja zsírrá a fölösleges kalóriákat. A lecsökkent kalcium szint 500%-al is képes a szintáz termelést megnövelni. Hogy ennek a kalcium sav-bázis egyensúlyozó szerepével van kapcsolata vagy mással, az még kutatásokat igényel, de az összefüggés könnyen kimutatható és mérhető.
Elég sok tanulmány igazolta már, hogy napi 4000-10000NE mennyiségnek van csupán terápiás értéke, és ekkora adagokban képes hozzájárulni a látványos egészségjavuláshoz. A napsütés lenne a legjobb forrása a d-vitaminnak, de ennek hiányában étrend-kiegészítő formájában is remekül megteszi.
Forrás: www.medicalnewstoday.com