C-vitaminnal a magas vérnyomás ellen
Mi az összefüggés a magas vérnyomás és C-vitamin között?
Nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása megvéd a felnőttkori magas vérnyomás kialakulásától, derült ki egy tanulmányból. A Dr. Gladys Block által vezetett kutatócsoport a kaliforniai Berkeley egyetemen úgy találta, hogy a C-vitamin csökkenti a vérnyomást. Hogyan, mennyire?
Arra az eredményre jutottak, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-al több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-el csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés értékét a vérnyomásnak.
A jelentés az első, ami közvetlen összefüggést tudott kimutatni a vér C-vitamin szintje és a vérnyomás között fiatal, egészséges nők körében és amit nyilvánosan megjelentetett a Nutrition Journal.
„A magas vérnyomás csökkenése vagy a vérnyomás növekedésének csökkenése fiatal felnőttek esetében azt jelentheti, hogy az idősebb felnőttek esetében ez a hatás a keringési betegségek rizikóit csökkenti.”
„Ez a tanulmány azt vetette fel, hogy a C-vitamin fontos összetevő lehet a vérnyomás csökkentésben. Bár fiatal és egészséges felnőtteken végezték és szükségesnek tűnik a további vizsgálatok elvégzése.”
A magas vérnyomás jelenleg a 140/90-es érték vagy a fölötti. Azért fontos figyelni erre, mert ez a legfontosabb rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek! Ez pedig az összes halálozási ok mintegy feléért felelős Európában és jelentések szerint 170 milliárd Euró költséget jelent évente.
A tanulmány részletei
Block és munkatársai toboroztak 242 nőt 18 és 21 éves kor között. Két harmaduk afro-amerikai, egy harmaduk pedig kaukázusi (fehér) volt. A vérük C-vitamin szintje 0,22 és 3,13 mg/dl között volt.
Az ezt követő 10 éves követési periódusban a kutatók megfigyelték, hogy a C-vitamin szint és a vérnyomás fordított arányban voltak egymással. Az arány akkor is kimutatható volt, ha az eredményeket korrigálták a faji, testtömeg index és egyéb táplálkozási szokások (mint só fogyasztás) adataival.
Valójában a a vérükben legmagasabb C-vitamin szinttel rendelkező nőknek 4-6 Hgmm-el volt alacsonyabb a vérnyomása, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőknek.
„1 mg/dl aszkorbinsav szint növekedés a vérben átlagosan 4,1 Hgmm-el alacsonyabb vérnyomást eredményezett a szisztolés és 4,0 Hgmm-el alacsonyabbat a diasztolés értékekben” írta Block a cikkben.
A jelenség mögött álló mechanizmus
Bár a kutatást végzők nem vizsgálták a hatás mögött álló mechanizmusokat, kijelentették, hogy láthatóan biológiai összefüggés van az aszkorbinsav és a vérnyomás szintje között.
Miközben a C-vitamin fő szerepe az antioxidáns hatás, láthatóan részt vesz számos egyéb élettani folyamatban. Ezek között ismerjük a simaizom szabályozási funkcióját és a nitrogén oxid megóvását, ami pedig a vérerek nyitásában és elernyedésében játszik szerepet.
Forrás: Nutrition Journal 7:35 „Vitamin C in plasma is inversely related to blood pressure and change in blood pressure during the previous year in young Black and White women”
Szerzők: G. Block, C.D. Jensen, E.P. Norkus, M. Hudes, P.B. Crawford