Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?
Káros lehet a magas nátriumtartalmú étrend?
Az alacsony nátriumtartalmú étrend követése segíthet abban, hogy a szervezetünkben csökkentsük a felhalmozódott nátriumot. Az orvosok alacsony nátriumtartalmú étrendet javasolhatnak bizonyos betegségek, például a magas vérnyomás és a vese- vagy májbetegség kezelése során.
Bár a szervezetnek minden nap szüksége van némi nátriumra, a legtöbb ember számára a szükséges mennyiség alacsony.
Ebben a cikkben bemutatjuk a napi nátriumbevitelre vonatkozó aktuális étrendi irányelveket, és felvázoljuk az alacsony nátriumtartalmú étrend néhány lehetséges egészségügyi előnyét. Felsorolunk néhány élelmiszert is, amelyeket érdemes fogyasztani és kerülni, ha alacsony nátriumtartalmú étrendet követünk.
A nátrium étrendi irányelvei
A szervezetnek bizonyos mennyiségű nátriumra szüksége van a megfelelő működéshez. A nátrium segít fenntartani a szervezet folyadékegyensúlyát, és fontos szerepet játszik az izom- és idegműködésben. A túl sok nátrium azonban súlyosbíthatja a magas vérnyomást és a kapcsolódó egészségügyi szövődményeket.
Az amerikaiaknak szóló szövetségi étrendi irányelvek napi 2300 milligrammnál kisebb nátriumbevitelt javasolnak a 14 éves és idősebb emberek számára. Ez a mennyiség nagyjából egy teáskanál sónak felel meg. Az American Heart Association (AHA) egyetért ezzel az ajánlással, de azt javasolja, hogy a napi ideális határérték 1500 mg nátrium legyen.
Az AHA szerint az Egyesült Államokban egy átlagos ember több mint 3400 mg nátriumot fogyaszt naponta. Ez a mennyiség jóval meghaladja az ajánlott szintet.
A alacsony nátriumtartalmú étrend előnyös a szervezet számára
A túl sok nátrium fogyasztása túl magas nátriumszintet eredményez a szervezetben. A nátrium vizet von be a véráramba, ami nagyobb vérmennyiséget eredményez. Ez a megnövekedett vértérfogat vérnyomás-emelkedést vált ki, amit az orvosok magas vérnyomásnak neveznek.
Az ellenőrizetlen magas vérnyomás növelheti a következő egészségügyi szövődmények kialakulásának kockázatát:
- stroke
- szívroham
- szív elégtelenség
- vakság
- vesebetegség
Az elfogyasztott nátrium mennyiségének csökkentése segíthet a vérnyomás csökkentésében, vagy megakadályozhatja a magas vérnyomás kialakulását.
Miért lehet előnyös az alacsony nátriumtartalmú étrend?
Magas vérnyomás
A nátrium növeli a víz mennyiségét a véráramban, ezáltal növeli a teljes vérmennyiséget. A vértérfogat növekedése extra nyomást gyakorol a keringési rendszerre, ami magas vérnyomást okoz.
Az elfogyasztott nátrium csökkentése segíthet a vérnyomás normalizálásában.
Vesebetegség
A vesék segítenek szabályozni a nátriumszintet a szervezetben. A rossz veseműködés felesleges nátrium és folyadék felhalmozódást okozhat a szervezetben. A folyadék felhalmozódása magas vérnyomáshoz, valamint a boka és a szem alatti terület duzzadásához vezethet.
A vesebetegségben szenvedőknek érdemes korlátozniuk a nátriumbevitelüket az egészségügyi szövődmények megelőzése érdekében.
Májbetegség
Bizonyos májbetegségben szenvedők magas vérnyomást tapasztalhatnak, valamint a hasüregben felgyülemlett folyadékot. Az orvosok javasolhatják, hogy a cirózisban és egyéb májbetegségekben szenvedők alacsony nátriumtartalmú étrendet kövessenek a hasüregben felgyülemlő folyadék megakadályozására.
Szív-és érrendszeri betegségek
A magas nátriumbevitel vérnyomásra gyakorolt hatása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a felnőttek csökkentsék az elfogyasztott nátrium mennyiségét, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.
Alacsony nátriumtartalmú diéta mellett fogyasztandó ételek
Az étkezési nátriumbevitel csökkentésének egyik módja az, ha főként friss élelmiszereket fogyasztunk, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket és állati eredetű termékeket.
A következő élelmiszerek segíthetnek az elfogyasztott nátriummennyiség csökkentésében:
- friss gyümölcsök és zöldségek
- fagyasztott zöldségek szósz hozzáadása nélkül
- alacsony nátriumtartalmú salátaöntetek és fűszerek
- alacsony nátriumtartalmú kenyér és gabonafélék
- zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermék
Az is fontos, hogy kerüljük a só használatát az ételek fűszerezésére. Megoldás lehet, ha az alábbiakat választjuk a só helyett:
- alacsony nátriumtartalmú só ásványokkal
- sómentes fűszerkeverékek
- gyógy-és fűszernövények
- apróra vágott hagymát, fokhagymát vagy paprikát
- gyömbér
- lime vagy citromlé
Kerülendő élelmiszerek alacsony nátriumtartalmú diéta esetén
Az étrendben található nátrium több mint 70%-a a kész vagy csomagolt élelmiszerekből származik. Magas nátriumszint lehet olyan élelmiszerekben is, amelyeknek nincs sós ízük, mint például a péksütemények és a gabonafélék.
Az alábbi élelmiszereket érdemes kerülni egy alacsony nátriumtartalmú étrend esetén:
- Sós rágcsálnivalók: Ide tartozik a tortilla, a kukorica chips és a perec.
- Kiegészítő ételek: Az embereknek kerülniük kell a konzerv ételeket és a fagyasztott vacsorákat.
- Magas nátriumtartalmú szószok: Teriyaki, szójaszósz és barbecue szósz.
- Feldolgozott élelmiszerek: Ezek közé tartozik a sajt, az író és a konzerv leves.
- Pácolt ételek: A szalonna, a sonka és a savanyúság mind olyan élelmiszerek, amelyek érlelési folyamaton mennek keresztül.
Megjegyzés a nátriumról és a sóról
Az emberek néha összekeverik a „nátrium” és a „só” kifejezéseket, de ezek jelentése kissé eltérő.
Az asztali só vagy a nátrium-klorid az étkezési nátrium gyakori forrása. A nátrium egyéb táplálékforrásai a következők:
- mononátrium-glutamát (MSG)
- nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna)
- dinátrium-foszfát (élelmiszer-adalékanyag)
- bármely olyan összetevő, amelynek nevében a „nátrium” vagy a „Na” vegyjele szerepel
Lehet, hogy túl kevés a nátrium?
Egy átlagos embernek kevesebb mint 500 mg nátriumra van szüksége naponta. Ezért a legtöbb ember számára a napi 1500 mg nátriumot tartalmazó étrend nem okozhat gondot. Kivételt képeznek azok az emberek, akik nagy mennyiségű nátriumot veszíthetnek az izzadás következtében, például a versenysportolók és a meleg körülmények között dolgozó személyek.
Forrás: www.medicalnewstoday.com