Szelén és C-vitamin – együtt vagy külön?
Több millió éven keresztül ettük az aszkorbinsavat és a szelént együtt, mikor almát ettünk dióval vagy spenótot rágcsáltunk. Majd 1999 június 21-én a dán televíziók (Dániában a vitaminokat extra adókkal terhelik, úgy mint nálunk a szeszes italokat) szétkürtölték, hogy a C-vitamin és a szervetlen szelén egymás ellen hatnak a felszívódásban.
Két nappal később a szintén dán Berlingske (a világ egyik legrégebbi lapja, melyet 1841-ben alapítottak), megírta papíron is.
Majd ezt átvette a világ minden propaganda médiája és a mai napig időnként felbukkan, mint rémhír a blogokban és alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, de legalább az elbizonytalanítására. Pedig a valóságban, ha elhagyjuk a lombikok és petri-csészék világát, bekerül a képletbe az ember, ettől a kérdés komplexebbé válik és nem lehet egyetlen fekete-fehér választ adni rá.
A szelén és a C-vitamin együtt erősítik egymást
Röviden összefoglalva az a helyzet, hogy a szelén és a c-vitamin együtt fogyasztva nem csökkenti a kettő hatását, hanem éppen ellenkezőleg: erősíti. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint az étkezés közben vagy közvetlenül utána kell bevenni az ezeket az összetevőket is tartalmazó multivitamin készítményt. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat igazolta, hogy 200 mg aszkorbinsav elfogyasztásának nincs hatása a vele egy időben szedett 50 mikrogramm nátrium szelenit felszívódására. Azonban ha nagyobb adag aszkorbinsavval (1 g) együtt szedték be éhgyomorra, akkor a szelén nem szívódott fel. Nincs ebben semmi varázslat.
A táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy az emberek fogyasszanak étrend-kiegészítőket – például multivitaminokat – és tegyék ezt olyan módon, hogy az étkezések közben veszik be a vitamint is. Általában ez mint ajánlás a termék ismertetőjére vagy dobozára is fel van írva. Én soha nem hagyom a betegeimnek, hogy éhgyomorra szedjenek bármilyen étrend-kiegészítőt az esti magnézium citrát kivételével, ami kitűnő segítője a nyugodt alvásnak. Ha valaki egy jó multivitamint választ, akkor abban meg fogja találni a szelént és a c-vitamint is arányos mennyiségben és megfelelő formában ahhoz, hogy étkezés során elfogyasztva egymást erősítve hassanak.
Szerves vagy szervetlen?
A piacon vita van arról, hogy szerves vagy szervetlen szelént kell-e fogyasztani. Az én véleményem az, hogy ha valaki odafigyel a bevitt mennyiségekre, akkor mindegy, de ha rendszertelen a vitamin-fogyasztása, akkor biztonságosabb ha szervetlen (nátrium-szelenit) formát választ.
A szelén a többi ásványi-anyaggal ellentétben elég jól hasznosul szervetlen só formából is. A jellemző felszívódása 50% körül van még elhanyagolt emésztőrendszer esetén is. A szerves szelén (jellemzően valami aminosavval kötik össze) viszont kritikátlanul bejutnak szinte 100%-os mennyiségben a szervezetbe és könnyen okozhatnak szelén túladagolást. Ugyanis a szelén egy olyan nyomelem, amiből ha kevés van az is baj, ha sok, az is és a kevés és a sok között nem nagy az eltérés.
Demecs István
Természetgyógyász