A 8 leginkább rákkeltő étel
Rákkeltő ételek – Miket kerüljünk el?
2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, amin február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánították. Azóta több kezdeményezés indult, mely segíti a daganatos betegek gyógyulását, és jelentős hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is. A megelőzésbe pedig beletartozik, hogy igyekezzünk kerülni a rákkeltő ételek fogyasztását, ezzel pedig csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.
A finomított lisztek
Hogy a liszt fehér legyen és más egyéb ok miatt egy úgynevezett “lisztkezelő szert”, klór-dioxidot (E 926) használnak a gyártás során. Ez egy szörnyen veszélyes és mérgező anyag, ami csak nyomokban marad ugyan a lisztben, de ez a mennyiség sem használ senkinek.
Ráadásul a magas glikémiás index miatt a liszt és a liszttel készült ételek hirtelen emelik meg a vércukor szintet, ami szintén segít a rák terjedésének.
Pattogatott kukorica
Annak is a mikrohullámú sütőben pattogtatott kényelmes változata. A Wikipedia szerint a popcorn zacskója amiben a mikrohullámú sütőbe tesszük belül be van vonva teflonnal aminek rögzítéséhez használt anyag a perfluoroktánsav (PFOA). Tanulmányok kimutatták, hogy ez a vegyi anyag felelős a meddőségért és jelentősen növeli a vesekárosodás kockázatát valamint húgyhólyag, a máj, a hasnyálmirigy és hererák kockázatát. További adatok erről: cancer.org
Persze a mozi előtt vásárolt popcorn sem teljesen biztonságos. A vajas változat előállítása során használt diacetil nevű anyag az egyik leginkább rákkeltő dolog amit belélegezhetünk.
Mesterséges édesítőszerek
Nem csak az a baj vele, hogy a bomlástermékeivel kapcsolatban egyre több tanulmány mutatja ki a rákkeltő és neurotoxikus hatást, de még az a vicces dolog is kiderült, hogy a hízásra hajlamos személyek esetén nem jár súlycsökkenéssel ha aszpartammal édesítik az ételeiket.
A természetes édesítőszerek közül a stevia a legjobb alternatívája az aszpartamnak és az aceszulfámnak.
Az alkohol is rákkeltő lehet
Már napi egy ital 30 százalékkal növelte meg egy tanulmány szerint a menopauzát követően a mellrák előfordulását. Ez újdonság, miközben a dohányzás után a második helyen szerepel a gége-, nyelőcső-, máj- és vastagbél-rák esetében az alkohol fogyasztás.
Cukor és üdítő italok
A cukor számos civilizációs betegséggel összefüggésbe hozható pl. a szívbetegségé, a magas vérnyomásé, és számtalan rák típusé. Nem járunk jobban a magas fruktóztartalmú üdítőitalokkal sem, mer a fruktózt is könnyen felhasználják a rákos sejtek.
Nátrium nitrit
Az ipari pácolt, füstölt és egyéb tartós ételek tartalmaznak egy adalékot ami minden mennyiségben rákkeltő. A nátrium-nitrit azért kerül bele a konzervekbe és a szalámikba éppen úgy, mint az összes füstölt húsételbe, mert tartóssá és szép színűvé varázsolja.
Amennyiben a házi disznóöléskor is nitrites pác-sót használnak, akkor semmivel nem egészségesebb a “házi” sonka.
Chips, ropi, és egyéb sós snack
Hasonló ok miatt nem ajánlatos fogyasztani, mint a füstölt húsételeket. Ezek a magas só és transzzsír tartalmuk miatt erősen igénybe veszik a vesét és az érrendszert, elhízáshoz vezetnek, és gyulladásos állapotokat idéznek elő, de az emésztés során keletkező nitrozamin hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához is.
Zsírszegény, kalóriaszegény …szegény
Sajnos mivel egyes ártalmasnak kikiáltott ételösszetevő jelentősen hozzájárul annak ízéhez, ha azt eltávolítjuk belőle, kell valamit beletenni amitől mégis kívánatos lesz.
Az ételszínezékek, ízfokozók (pl. nátrium–glutamát) koránt sem veszélytelenek és gyakran több kárt okoznak, mint az eredetileg eltávolított zsír vagy bármi amitől féltünk.
+ Egy tipp a rákkeltő ételek elkerülésén túl!
Óvakodj az éppen elindított autókból kijövő gázok és füst belélegzésétől. A rákkeltő anyagok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen az éppen elindított járművek kipufogó gázában, mint miután felmelegedett. Ez igaz a dízel és a benzines autókra egyaránt. Persze az igazság az, hogy minden kipufogó gáztól óvakodnia kellene, de a hideg motorok gáza a legártalmasabb!
10 megfontolandó tanács ….rákkeltő cikk
Jó lett volna leirni, hogy melyik édesítő nem rákkeltő.
Kedves Zsóka! A természetes édesítők közül használja cukor helyett például a Sztíviát, vagy az eritritet.
Szerintem egyik édesítőszer sem jó. Olyan gyártási folyamatokon mennek végig, olyan kémiai szerekkel vonják ki, meg stabilizálják, meg fehérítik, meg mit nem csinálnak még vele, ami nem használ az emberi szervezetnek. Cukrászdában sütöttem eritrittel, fém edényben kevertem ki a tojással, és az eritrittől olyan lett a tál, mintha a fagyasztóból vettem volna ki. Utána néztem, mi is az az eritrit, hogyan gyártják. És egy dietetikust is megkérdeztem. Az azt mondta, ugyan olyan káros mint a cukor, azzal a külömbséggel, hogy a cukorszintet nem dobja meg, így cukrosok is folyaszthatják.
Akkor marad a stevia, vagy más néven jázminpakóca: https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1zminpak%C3%B3ca
Szegényes a felmèrès! A kina tanulmányt figyelmen kívül hagyja! A fehérje fogyasztás és a tejben lévő kazeint említik a fő rákkeltő okként a vilàg leg reprezentatívabb felmérésében880 millió emberen 30 év allat 165000 egèszségügyi végezte ‘amerikai tudósok bevonásával!
Igen, a tej még simán elférne ezen a listán.
Igen, már dr. Béres Józsi bácsi is megírta, hogy a tej rákkeltő.
Nekem a cikk címe nem tetszik.
Az nem élelmiszer, ami rákkeltő.
Élelmiszer, ami táplálja a testet és egészséges!
A kina tanulmány sok téves következtetést vont le,igy szerintem nem az allati fehérje bevitel a fő gond
Cukor és édesítőszer helyett ott van a méz! Termelőtől kell venni, mint én! 🙂 Hála istennek ebben az esetben én vagyok a termelő és a méheim! 😀
A mézet nem mindenki fogyaszthatja. Sem a cukorbeteg, sem a rákos NEM.
Édesítőszerként ajánlom én is a Steviát ! Egy trópusi növény kiovonatát. A tablettás változatnál olvassátok el az apró betüt, mert keverik és a cimkén a Stevia áll, de lehet, hogy más is van benne. Van azonban tiszta Stevia is !! Inkább bioboltban vegyétek, az a biztosabb !
Tulajdonképpen a mai világban minden rákkeltő.
Mert nem tudjuk mivel etették a jószágot, milyen szennyezettségű vízben úszott a hal, mivel kezelték a haszonálkatokat, milyen vegyszert használtak a növény termesztése során. Mivel a környezetünk is szennyezett -talaj, víz, levegő-
szennyezett élelmiszereket kapunk. Hozzájönnek a mesterséges ízfokozók, tartosítószerek, stb. Miről is beszélünk??? Itt már a bio sem vegytiszta.