Paleolit életmód

Napjaink táplálkozási és életmódbeli szokásai csupán az elmúlt tízezer évben terjedtek el. A paleolit táplálkozás alapelve, hogy vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozási szokásaitól, és rengeteg testmozgással járó életmódjától való eltávolodásunk okozza a modern civilizációs betegségek népességszintű elterjedését.  Mik is ezek?

Az étrend

A paleolit étrend alapját lényegében a sovány húsok, a hal, a tenger gyümölcsei, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek, az olajos magvak és a “jótékony” zsírok képezik. A paleolit étrend gazdag jó minőségű fehérjékben, Omega-3 és egyszeresen telítetlen zsírsavakban, élelmi rostokban, káliumban, vitaminokban és fitotápanyagokban, mérsékelt mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat. 

A paleo táplálkozás az, amelyhez genetikai programunk évmilliók alatt alkalmazkodott. Az ettől való párezer évvel ezelőtti eltávolodásunk  és áttérésünk korunk “modern” élelmiszereire az (egyik oka) oka a 21. század tömegeket sújtó egészségügyi problémáinak. (párezer év evolúciós léptékkel nézve mindössze egy szempillantás)

A paleolit életmód

Az evolúciós, vagy paleo orvoslás betegségelmélete alapvetően megújítja a betegségek szemléletét. A civilizációs betegségek egyenként is levezethetők a nyugati életmód négy nagy kockázati faktorából:

  • a fénykerülésből
  • a szénhidrátalapú táplálkozásból
  • az idegen fehérjék fogyasztásából
  • és a túlzott higiéniából.

Erről szól Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei és a Paleolit szakácskönyv II. betegségekről szóló fejezetei. Az evolúciós orvoslás elveinek alkalmazása nem kíván egészségügyi befektetéseket, nem kíván költséges eszközöket, csupán ésszerűen megalapozott életmódváltást.

Betegeknek, és egészséges embereknek

De megfogalmazódott az a hipotézis is, hogy a vadászó-gyűjtögető étrend irányába tett változások jó hatással vannak az egészségre, különösen a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. A paleolit étrend jó hatással van az egészséges szervezetre is.

Egy 21 napos  vizsgálat szerint, melyben 14 egészséges nőt és férfit vizsgáltak kiderült, hogy a résztvevők három hét alatt átlagosan 2,3 kg-ot fogytak, testtömeg indexük 0,8-al csökkent, derékbőségük 1,5 cm-el lett kisebb, és az inzulinrezisztencia is csökkent.

Forrás: Tények-tévhitek