Omega-3 a szív egészségéért! Mennyit kell szedi, hogy hatása legyen?

A napi rendszerességgel fogyasztott omega-3 zsírsavak csökkentik a vérben azokat az összetevőket, amik a cukorbetegek szívproblémáiért felelősek, állítja egy tanulmány. A publikáció szerint, ami a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases című szakmai lapban jelent meg, a mindennapos omega-3 fogyasztás 22%-al csökkentette a vér homocisztein szintjét, a placebo csoportban mért kevesebb mint 1%-os mértékkel szemben.

“Úgy találtuk, hogy napi 3 gramm omega-3 zsírsav két hónapon keresztül adva csökkentette a cukorbetegek homocisztein szintjét, amivel arányosan csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása a körükben,” írták a Teheráni Egyetem kutatói.

A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. A homocisztein emelkedett szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek közötti összefüggést mutattak ki. A homocisztein szintjének mérése a vérben a szív-érrendszeri betegségek kockázatának meghatározásához használt eljárás. A magas homocisztein-szint a szívinfarktus, agyvérzés emelkedett kockázatával jár együtt. A homocisztein valószínűleg károsítja az erek falát, ezzel segíti elő az érelmeszesedés folyamatát.

A kutatás eredményei

A Teheráni kutatók 81 cukorbeteget vontak be a vizsgálatba és kettős vak placebo kontroll vizsgálatban osztották őket két csoportra. Az első csoport napi 3 gramm omega-3 kombinációt kapott (1548mg EPA + 828mg DHA + 338mg egyéb omega 3 zsírsav), a kontroll csoport pedig napraforgó olajat (71% linolsav, 16% telítetlen és 12% telített zsírsav).
Két hónap elteltével a a kutatók 3,1mmol/liter csökkenést mértek az omega-3-at szedő csoportban, ami 22%-os csökkenésnek felel meg a kiindulási értékhez képest. A kontrol csoportban mindössze 0,1mmol/liter csökkenést mértek, ami kevesebb mint 1%.

“Tanulmányunk kimutatta, hogy a homocisztein szint jelentősen csökkenthető omega 3 zsírsavak étrendi kiegészítőként adásával és jelentős különbséget találtunk a kezelt és a kontroll csoport között az eredményekben” írták a cikkben.

Forrás: naturhirek.hu, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.numecd.2009.04.002 “The efficacy of omega-3 fatty acid supplementation on plasma homocysteine and malondialdehyde levels of type 2 diabetic patients”Authors: Sh. Pooya, M.D. Jalali, A.D. Jazayery, A. Saedisomeolia, M.R. Eshraghian, F. Toorang

Omega-3 termékeinket keresse kedvenc vitamin üzletében!